Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙΟΥ "ΚΟΖΙΑΚΑΣ"

Πραγματοποιήθηκε και φέτος  με ιδιαίτερη επιτυχία το βράδυ της  παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο ετήσιος χορός του ΑΟ Γοργογυρίου "Κόζιακας" στο κοσμικό κέντρο "Πύλης Μέγαρο" ! Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε σύσσωμο  ήταν  το ΔΣ και το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας  που ξεφάντωσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες την έλευση του νέου  έτους ! Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η ομιλία του φίλου και λάτρη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου  και της ομάδας Γιάννη Αργυρίου που έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του ΑΟ Γοργογυρίου που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους .

                Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
   Αξιότιμα μέλη του ΔΣ , αγαπητοί μας ποδοσφαιριστές  , συγχωριανοί ,   φίλοι της ομάδας μας   με την ευκαιρία αυτής εδώ της συνεστίασης σήμερα με την αλλαγή του χρόνου  θα ήθελα εγώ προσωπικά , και με εσάς μαζί να κάνουμε μια μικρή  ιστορική αναδρομή της αγαπημένης μας ομάδας από την ανεπίσημη ίδρυση της έως σήμερα  να θυμηθούμε  να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε   όλοι πρόσωπα και καταστάσεις όλης αυτής της μεγάλης πορείας  στο χρόνο καθώς και της προσφοράς της στο τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί η ιστορία γράφεται για τους πρωταγωνιστές και υπάρχει για να θυμίζει στους παλιότερους και να διδάσκει  στους νεότερους !
    Αλήθεια τι σημαίνει για όλους εμάς ΑΟ  Γοργογυρίου  Κόζιακας ;  Σε μια εποχή του απόλυτου συγκεντρωτισμού , της βαθιάς οικονομικής κρίσης που δεν ευνοεί τις συλλογικές προσπάθειες σημαίνει ομάδα , ομάδα δικιά μας ,  η διέξοδος από τα προβλήματα  και η ψυχαγωγία μας , το καμάρι του χωριού μας , λόγος περηφάνιας μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων και όχι μόνο   , προθάλαμος αξιοποίησης του ταλέντου  των παιδιών μας ,  ευκαιρία άθλησης και ανταγωνισμού μέσα από την ευγενή  άμιλλα  των αθλητών μας  !  Είναι όλα τα παραπάνω κι αλλά πολλά που καθιστούν την ομάδα μας ιδέα και σύμβολο για όλους εμάς που την αγαπήσαμε , την υπηρετήσαμε  για όλους εκείνους που μάτωσαν και ματώνουν στην πορεία της όλα αυτά τα 38 ολόκληρα χρόνια από την επίσημη ίδρυση της πίσω στο 1974 αλλά και πηγαίνοντας και πιο πίσω  στη μακρινή δεκαετία του 1950 που έκανε   την πρώτη  εμφάνιση της !
    Η ιστορία της ομάδας ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1950  όταν μια ομάδα νεαρών τότε παιδιών του χωριού δημιούργησαν ανεπίσημα  ποδοσφαιρική ομάδα και έδιναν παιχνίδια με άλλα χωριά σε φιλικό επίπεδο μιας και δεν υπήρχε επίσημη διοργανώτρια αρχή.  Πρωτεργάτες  αυτής της προσπάθειας ήταν οι αείμνηστοι  Γιοβανίτης Βασίλειος ,  Αργυρίου  Παναγιώτης , Λιατίφης Στέργιος  που με την συμπαράσταση και άλλων συνομήλικων τους   όπως ο Ζωγράφος Μάνθος , ο Λάμπρος Κουτσοχρήστος ,  ο Αργυρίου Ευάγγελος , τα αδέλφια Βασίλης και Κώστας Τσιαντάκης , ο Αχιλλέας Τσίρκας ο Λιατίφης Βασίλειος , ο Μπέης Αριστείδης , ο Σπυρίδων Παπαποστόλου και αρκετούς άλλους έκαναν αυτή την κίνηση  ως μια ευκαιρία ψυχαγωγίας στα δύσκολα χρόνια της εποχής εκείνης. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν  ο  Γιοβανίτης Βασίλειος  που εκείνη την χρονική περίοδο εκτελούσε και τα καθήκοντα του γραμματέα της κοινότητας Γοργογυρίου.  Στα χρόνια πριν το 1974   η ομάδα έπαιρνε μέρος στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Τρικάλων  που ονομαζόταν πρωτάθλημα Κρέσσου.  Το 1974 μπορεί να θεωρηθεί σταθμός για την ομάδα γιατί η επίσημη ίδρυση της ομάδας συμπίπτει με την ίδρυση της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Τρικάλων  ΕΠΣΤ καθιστώντας την ομάδα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής μαζί με ελάχιστα άλλα σωματεία.  Το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν «Κεραυνός»  και οι άνθρωποι που έτρεξαν όλες τις διαδικασίες αναγνώρισης ήταν οι : Αργυρίου Μιχ. Ιωάννης , ο Ζωγράφος Βασίλης , ο Γακόπουλος Χρήστος και ο Κωτούλας Λεωνίδας. Πρόεδρος της αναγνωρισμένης επίσημα πλέον ομάδας ανέλαβε ο Σπυρίδων Παπαποστόλου . Επόμενοι πρόεδροι που είχαν τα ηνία της ομάδας ήταν κατά σειρά οι : Κουτσοχρήστος Λάμπρος , ο επίσης αείμνηστος και  ο έχοντας προσφέρει τα μέγιστα αν και μη  Γοργοράτης κι αυτό τον τιμά και τον κάνει σε όλους εμάς αξέχαστο  Αντωνίου Νικόλαος , Γιοβανίτης Θεόδωρος – και να του ευχηθούμε όλοι περαστικά στην περιπέτεια υγείας που έχει -  Λιατίφης Αθανάσιος , ο άνθρωπος ζωντανή ιστορία έως σήμερα  Γακόπουλος Βασίλειος , Χρισταντώνης Σωτήριος , Ντακούλας Ηλίας , Ντακούλας Θωμάς  που όλοι τους προσέφεραν  τα πάντα για αυτή την ομάδα . Η νέα ομάδα άρχισε από νωρίς να κατακτά τους τίτλους και  να αλλάζει κατηγορίες πρωταγωνιστώντας στο τοπικό ποδόσφαιρο φτάνοντας στη μεγάλη κατηγορία του Νομού όντας σαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της εποχής εκείνης . Παίκτες ινδάλματα στα παιδικά δικά μου μάτια τότε ήταν οι : Αργυρίου Νικόλαος , Ζωγράφος Βασίλειος , ο Γρ. Καρανίκας , ο Ντόντος , Μότσιος , τα αδέλφια Θεμελή , Χατζέλας Κώστας , Σκρέκας  , ο Λιατίφης Τάκης , o Έβερετ , ο Κούρεντας ,  τα αδέλφια  Γακόπουλου  Χρήστος και Βασίλης ,  τα αδέλφια Κωτούλα , μετέπειτα  οι Παπαποστόλου Δημ., Αργυρίου Κυριάκος , ο Γακόπουλος Σπύρος ,  ο Τσίτσος ,  Ραρράς Γεωρ., Μαντάς Ηλίας , Τσιούνης Αχ. Αργυρίου Απ.  Είναι ατελείωτη η λίστα αυτών των σπουδαίων παικτών που παρά τις δυσκολίες της εποχής καθιστούσαν  την ομάδα πάντα πρωταγωνίστρια !
     Στα επόμενα χρόνια η ομάδα ήταν πάντα στο προσκήνιο και το όνομα αυτής πλέον ήταν Ποδοσφαιρικός όμιλος Γοργογυρίου  ΠΟΓ  κατακτώντας ενδιάμεσα και το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΠΣΤ την περίοδο 1989 - 90 με παίκτες όπως οι : Πατούκας Κων , Καμπλιώνης Γιαν., Γκοβίνας Γεωρ., Τσιαντάκης Δημ., Τσίρκας Δημ., Λιατίφης Απ., Ζωγράφος Αλεξ.,  Αργυρίου Γιωρ., Αργυρίου Μιχ., Καραδήμας Θεοδ.,  Γκοβίνας Σωτ.  Γάτσας Μάκη , Παύλης Δημ. και άλλους  και ζητώ την κατανόηση σας αν ξεχνώ πολλούς απ΄αυτούς  και  δεν τους  αναφέρω τούτη εδώ την ώρα !
    Προπονητές της ομάδας διετέλεσαν με ιδιαίτερη επιτυχία μεταξύ άλλων οι :  Αργυρίου Παν., Μπούρας Κων. , Γουσόπουλος Γεωρ , Καλαμπογκίνης Στ, Αργυρίου Νικ., Σιάφης Νικ., Μπέσας Δημ., Χατζής Βασ. , Μαντέλας  Βησ.  , Παπαγεωργίου Γ., Κωτούλας Χρ.  , Κογιάννης Χρ.
Επίσης δεν ξεχνάμε και τους αφανείς εργάτες της ομάδας όπως τους  αειμνήστους  Ντούμα Βασίλειο , τον Ράπτη Δημ. , τον  Ντακούλα Παναγιώτη ,  τον Μπούκα Κωνσταντίνο  - σε ρόλο και ποδοσφαιριστή - που σε δύσκολους καιρούς  ο καθένας από τό πόστο του ηθικά και υλικά  βοήθησε το  σωματείο έχοντας είτε  αναλάβει  το πιο απλό αλλά σημαντικό έργο συντήρησης του γηπέδου φτιάχνοντας  τις διαγραμμίσεις και καθαρίζοντας το  είτε  αναλαμβάνοντας τις μετακινήσεις της ομάδας ,  την διαχείριση  του υλικού καθώς   και άλλες πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες  !
    Κάπου εδώ κάνοντας μια παρένθεση να θυμηθούμε όλοι και  την ιστορία δημιουργίας του εμβλήματος της ομάδας το οποίο εμπνεύστηκε και  δημιούργησε ο προπονητής και παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας Χρήστος Κογιάννης με την βοήθεια του επίσης παλιού ποδοσφαιριστή και διοικητικού παράγοντα Αλέξανδρου Ζωγράφου ,  από το σήμα της 349 ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας )  της Πολεμικής Αεροπορίας όπου εργαζόταν . Σχεδίασε   τον κεραυνό με την μπάλα  -  κεραυνός ήταν η  πρώτη  ονομασία της ομάδας -   και τοποθέτησε  την κεφαλή  αετού  που υποδηλώνει την αρχοντική δύναμη , καθώς και το λογότυπο της ομάδας . Στην πορεία των χρόνων στο έμβλημα  έγιναν κάποιες παρεμβάσεις αλλά πάντα στην αρχική βάση δημιουργίας του.
    Μεγάλος επίσης  σταθμός ήταν το έτος 1999 που η ομάδα μετονομάστηκε σε αθλητικό όμιλο Κόζιακα κίνηση με την οποία οι άνθρωποι της ομάδας με επικεφαλής τους  Ζωγράφο Παναγιώτη ως πρόεδρο  και Ζωγράφο Αλέξανδρο  που είχαν τα ηνία της Διοίκησης τότε οραματίστηκαν μια ενοποιημένη ομάδα όλων των χωριών του Καποδιστριακού τότε Δήμου Κόζιακα.  Ενδιάμεσα η ομάδα απορρόφησε και την ομάδα Λύκοι Πινδέων αποκτώντας και τους παίκτες αυτής.  Η κίνηση  αυτή δεν βρήκε την συμπαράσταση των άλλων χωριών κι έτσι η ομάδα προχώρησε μόνο με την στήριξη των κατοίκων του Γοργογυρίου και η ομάδα ονομάστηκε ΑΟ  Γοργογυρίου  Κόζιακας όπου από εκείνο το έτος και μετά σταδιακά άρχισε να γιγαντώνεται και  να πρωταγωνιστεί φτάνοντας το έτος 2003-04 στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της  που ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α΄ ΕΠΣΤ και δικαίως έχει γραφτεί στη χρυσή βίβλο των πρωταθλητριών ομάδων της ΕΠΣΤ ,  με προπονητές τους Ρούσα Δημ. ,  Λαγάρα Γεωρ. , ποδοσφαιριστές τους Ζωγράφο Αλεξ., Ψωφάκη Βαγ., Μπούλμπο , Κάκια , Λιατίφη Αθαν. , Μαργαριτόπουλο , Καραλή  , Μιλτιάδου , Ντακούλα Παν. ,  και  τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας την επόμενη περίοδο έχοντας ως αντιπάλους ομάδες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο ΑΟ Τρίκαλα , Ολυμπιακός Βόλου , Αχιλλέας  Φαρσάλων , ΑΟ Στυλίδα , ΑΟ Μαλεσίνα , ΑΟ Καρδίτσα , Βελούχι Καρπενησίου , Αλμυρό Βόλου , Ρήγα Φεραίο Βελεστίνου  και πολλές άλλες. Οι άνθρωποι που στήριξαν εκείνο το δύσκολο εγχείρημα και τους αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό  ήταν  κατά σειρά οι διοικούντες : Ζωγράφος Παν. , Ζωγράφος Αλεξ ., Γακόπουλος Χρ., Ντακούλας Λάμπρος  , οι  προπονητές Ιακωβάκης Χρήστος , Δρόσος Τάκης , Γκένας Δημ. , οι  ποδοσφαιριστές Ευθυμίου , Τάτσιος , Σίμος , Ρίζος,  Αλέξης,  Μπαμπανάτσας , Τσαντήλας  , Καραίσκος   και άλλοι .  Η ομάδα προσπάθησε να παραμείνει στην κατηγορία κάνοντας φιλότιμη προσπάθειά αλλά δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στο τοπικό πρωτάθλημα όπου παρέμεινε έως το 2008 όπου  ο κορεσμός και η έλλειψη του γηπέδου που ανακατασκευαζόταν ανάγκασε τους ανθρώπους της να αφήσουν την ομάδα εκτός πρωταθλήματος .
     Τα επόμενα χρόνια βρήκε την ομάδα να κατρακυλά έως την  Β΄ ΕΠΣΤ αλλά από την περίοδο 2011- 12 η ομάδα αναγεννάτε και με μία αξιόλογη Διοίκηση  με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο Κο  Στέφανο Μπέη  , τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γοργογυρίου  Κο  Τσιούνη Ηλία όλα τα μέλη του ΔΣ  , προπονητή τον Χρήστο Κογιάννη   και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό σε όλους ,   τον φίλαθλο κόσμο  που στηρίζει πάντα  την  ομάδα  αυτή  επιστρέφει στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία του Νομού την Α1΄ ΕΠΣΤ  απ΄ όπου  φιλοδοξεί να επιστρέψει ολοκληρωτικά μελλοντικά εκεί που ανήκει  στη μεγάλη κατηγορία του τοπικού ποδοσφαίρου.  Σ΄ αυτό το χρόνο παραδίδεται για χρήση  και το  νεότευκτο  γήπεδο μας  ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής και όχι  μόνο   που  κατασκευάσθηκε μετά από επιμονή των κατοίκων του χωριού    και της τότε Δημοτικής αρχής   στη θέση του  ιστορικού γηπέδου  το οποίο διαθέτει  φυσικό  χλοοτάπητα  με μόνιμο αυτόματο  σύστημα ποτίσματος, κερκίδα  600 καθήμενων θεατών και απεριόριστων όρθιων , πυλώνες ηλεκτροφωτισμού , σύγχρονα αποδυτήρια.
    Φιλόδοξος στόχος επίσης είναι η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου γιατί το αθλητικό πνεύμα δεν καταστρέφεται , παρά  αρχειοθετείται και μένει ως παρακαταθήκη στην αυριανή γενιά διδάσκοντας τις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού  και την ταυτότητα ομάδων και αθλητών στο πέρασμα του χρόνου ! 
    Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη για το χρόνο σας , να σας  ευχαριστήσω για τη αμέριστη προσοχή σας , ελπίζω να αποζημιωθήκατε γι αυτό , να σας ζητήσω και εκ μέρους του ΔΣ  να στηρίξετε όλοι την  ομάδα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε , την επιστροφή όλων των παλιών παραγόντων  καθώς και των παιδιών από  το χωριό μας που αγωνίζονται σε άλλα σωματεία ,   κοντά στην ομάδα  γιατί αυτή ενώνει και δεν χωρίζει  και να ευχαριστήσουμε όλοι μας όλα τα παραπάνω προαναφερθέντα πρόσωπα  και  μη  που συνέβαλαν   διαχρονικά στο μεγαλείο της αγαπημένης μας  ομάδας του ΑΟ Γοργογυρίου υποχρεώνοντας όλους εμάς να κρατάμε πάντα επίκαιρη την ιαχή ΄΄ Άντε ρε Κοζιακάρα ‘’  !
Χρόνια πολλά , καλή χρονιά , πάντα επιτυχίες στην ομάδα μας !
Καλή διασκέδαση σε όλους μας !

Η παρέα των ποδοσφαιριστών με τον γενικό αρχηγό της ομάδας Δημήτρη Τσίρκα

Ο  Γιάννης Αργυρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Το κέφι έχει "ανάψει" !

Η πίστα γεμάτη σ΄όλη τη διάρκεια της βραδιάς

Το πυροβόλο της ομάδας Στηβ Δημουλάς "Φονιάς" σκοράρει κι εκτός γηπέδου !

Δεν υπάρχουν σχόλια: