Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

TA 40 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑΣ !




40 XΡΟΝΙΑ ΑΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑΣ !

1974 – 2014

Με την ευκαιρία της επετείου  συμπλήρωσης σαράντα ολόκληρων χρόνων  , πίσω στο μακρινό 1974  , και την επίσημη ίδρυση του ιστορικού ΑΟ Γοργογυρίου Κόζιακα  παρατίθεται  η  ιστορική αναδρομή της αγαπημένης μας ομάδας από την ανεπίσημη ίδρυση της έως σήμερα  να θυμηθούμε  να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε   όλοι πρόσωπα και καταστάσεις όλης αυτής της μεγάλης πορείας  στο χρόνο καθώς και της προσφοράς της στο τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί η ιστορία γράφεται για τους πρωταγωνιστές και υπάρχει για να θυμίζει στους παλιότερους και να διδάσκει  στους νεότερους !

            Αλήθεια τι σημαίνει για όλους εμάς ΑΟ Γοργογυρίου Κόζιακας ;  Σε μια εποχή του απόλυτου συγκεντρωτισμού , της βαθιάς οικονομικής κρίσης που δεν ευνοεί τις συλλογικές προσπάθειες σημαίνει ομάδα , ομάδα δικιά μας ,  η διέξοδος από τα προβλήματα  και η ψυχαγωγία μας , το καμάρι του χωριού μας , λόγος περηφάνιας μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων και όχι μόνο   , προθάλαμος αξιοποίησης του ταλέντου  των παιδιών μας ,  ευκαιρία άθλησης και ανταγωνισμού μέσα από την ευγενή  άμιλλα  των αθλητών μας  !  Είναι όλα τα παραπάνω κι αλλά πολλά που καθιστούν την ομάδα μας ιδέα και σύμβολο για όλους εμάς που την αγαπήσαμε , την υπηρετήσαμε  για όλους εκείνους που μάτωσαν και ματώνουν στην πορεία της όλα αυτά τα 40 ολόκληρα χρόνια από την επίσημη ίδρυση της πίσω στο 1974 αλλά και πηγαίνοντας και πιο πίσω  στη μακρινή δεκαετία του 1950 που έκανε   την πρώτη  εμφάνιση της !

            Η ιστορία της ομάδας ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1950  όταν μια ομάδα νεαρών τότε παιδιών του χωριού δημιούργησαν ανεπίσημα  ποδοσφαιρική ομάδα και έδιναν παιχνίδια με άλλα χωριά σε φιλικό επίπεδο μιας και δεν υπήρχε επίσημη διοργανώτρια αρχή.  Πρωτεργάτες  αυτής της προσπάθειας ήταν οι αείμνηστοι  Γιοβανίτης Βασίλειος ,  Αργυρίου  Παναγιώτης , Λιατίφης Στέργιος  που με την συμπαράσταση και άλλων συνομήλικων τους   όπως ο Ζωγράφος Μάνθος , ο Λάμπρος Κουτσοχρήστος ,  ο Αργυρίου Ευάγγελος , τα αδέλφια Βασίλης και Κώστας Τσιαντάκης , ο Αχιλλέας Τσίρκας ο Λιατίφης Βασίλειος , ο Μπέης Αριστείδης , ο Σπυρίδων Παπαποστόλου και αρκετούς άλλους έκαναν αυτή την κίνηση  ως μια ευκαιρία ψυχαγωγίας στα δύσκολα χρόνια της εποχής εκείνης. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν  ο  Γιοβανίτης Βασίλειος  που εκείνη την χρονική περίοδο εκτελούσε και τα καθήκοντα του γραμματέα της κοινότητας Γοργογυρίου.  Στα χρόνια πριν το 1974   η ομάδα έπαιρνε μέρος στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Τρικάλων  που ονομαζόταν πρωτάθλημα Κρέσσου.  Το 1974 μπορεί να θεωρηθεί σταθμός για την ομάδα γιατί η επίσημη ίδρυση της ομάδας συμπίπτει με την ίδρυση της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Τρικάλων  ΕΠΣΤ καθιστώντας την ομάδα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής μαζί με ελάχιστα άλλα σωματεία.  Το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν «Κεραυνός»  και οι άνθρωποι που έτρεξαν όλες τις διαδικασίες αναγνώρισης στο πρωτοδικείο  ήταν οι : Αργυρίου Μιχ. Ιωάννης , ο Ζωγράφος Βασίλης , ο Γακόπουλος Χρήστος και ο Κωτούλας Λεωνίδας. Πρόεδρος της αναγνωρισμένης επίσημα πλέον ομάδας ανέλαβε ο Σπυρίδων Παπαποστόλου . Επόμενοι πρόεδροι που είχαν τα ηνία της ομάδας ήταν κατά σειρά οι : Κουτσοχρήστος Λάμπρος , ο επίσης αείμνηστος και  ο έχοντας προσφέρει τα μέγιστα αν και μη  Γοργοράτης κι αυτό τον τιμά και τον κάνει σε όλους εμάς αξέχαστο  Αντωνίου Νικόλαος , Γιοβανίτης Θεόδωρος – και να του ευχηθούμε όλοι περαστικά στην περιπέτεια υγείας που έχει -  Λιατίφης Αθανάσιος , ο άνθρωπος ζωντανή ιστορία έως σήμερα  Γακόπουλος Βασίλειος , Χρισταντώνης Σωτήριος , Ντακούλας Ηλίας , Ντακούλας Θωμάς  που όλοι τους προσέφεραν  τα πάντα για αυτή την ομάδα . Η νέα ομάδα άρχισε από νωρίς να κατακτά τους τίτλους και  να αλλάζει κατηγορίες πρωταγωνιστώντας στο τοπικό ποδόσφαιρο φτάνοντας στη μεγάλη κατηγορία του Νομού Τρικάλων  όντας σαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της εποχής εκείνης . Παίκτες ινδάλματα στα παιδικά δικά μου μάτια τότε ήταν οι : Αργυρίου Νικόλαος , Ζωγράφος Βασίλειος , ο Γρ. Καρανίκας , ο Ντόντος , Μότσιος , τα αδέλφια Θεμελή , Χατζέλας Κώστας , Σκρέκας Βασ.   , ο Λιατίφης Τάκης , o Έβερετ  ,  τα αδέλφια  Γακόπουλου  Χρήστος και Βασίλης ,  τα αδέλφια Κωτούλα , μετέπειτα  οι Παπαποστόλου Δημ., Αργυρίου Κυριάκος , ο Γακόπουλος Σπύρος ,  ο «Τσίτσος» Κουτής Χρ.  ,  Ραρράς Γεωρ., Μαντάς Ηλίας , Τσιούνης Αχ. Αργυρίου Απ.  Είναι ατελείωτη η λίστα αυτών των σπουδαίων παικτών  και ζητώ συγνώμη αν παραλείπω να αναφέρω κάποιους , που παρά τις δυσκολίες της εποχής καθιστούσαν  την ομάδα πάντα πρωταγωνίστρια !

            Στα επόμενα χρόνια η ομάδα ήταν πάντα στο προσκήνιο και το όνομα αυτής πλέον ήταν Ποδοσφαιρικός όμιλος Γοργογυρίου  ΠΟΓ  κατακτώντας ενδιάμεσα και το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΠΣΤ την περίοδο 1989 - 90 με παίκτες όπως οι : Πατούκας Κων , Καμπλιώνης Γιαν., Γκοβίνας Γεωρ., Τσιαντάκης Δημ., Τσίρκας Δημ., Λιατίφης Απ., Ζωγράφος Αλεξ.,  Αργυρίου Γιωρ., Αργυρίου Μιχ., Καραδήμας Θεοδ.,  Γκοβίνας Σωτ.  Γάτσας Μάκης , Παύλης Δημ. κ. α. !

            Προπονητές της ομάδας διετέλεσαν με ιδιαίτερη επιτυχία μεταξύ άλλων οι :  Αργυρίου Παν., Μπούρας Κων. , Γουσόπουλος Γεωρ , Καλαμπογκίνης Στ, Αργυρίου Νικ., Σιάφης Νικ., Μπέσας Δημ., Χατζής Βασ. , Μαντέλας  Βησ.  , Παπαγεωργίου Γ., Κωτούλας Χρ.  , Κογιάννης Χρ.  Ρούσσας Δημ. , Λαγάρας Γεωρ.

Επίσης δεν ξεχνάμε και τους αφανείς εργάτες της ομάδας όπως τους  αειμνήστους  Ντούμα Βασίλειο , τον Ράπτη Δημ. , τον  Ντακούλα Παναγιώτη ,  τον Μπούκα Κωνσταντίνο  - σε ρόλο και ποδοσφαιριστή - που σε δύσκολους καιρούς  ο καθένας από τό πόστο του ηθικά και υλικά  βοήθησε το  σωματείο έχοντας είτε  αναλάβει  το πιο απλό αλλά σημαντικό έργο συντήρησης του γηπέδου φτιάχνοντας  τις διαγραμμίσεις και καθαρίζοντας το  είτε  αναλαμβάνοντας τις μετακινήσεις της ομάδας ,  την διαχείριση  του υλικού καθώς   και άλλες πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες  !

            Κάπου εδώ κάνοντας μια παρένθεση να θυμηθούμε όλοι και  την ιστορία δημιουργίας του εμβλήματος της ομάδας το οποίο εμπνεύστηκε και  δημιούργησε ο  πρώην  ποδοσφαιριστής και προπονητής  της ομάδας Χρήστος Κογιάννης με την βοήθεια του επίσης παλιού ποδοσφαιριστή και νυν  διοικητικού παράγοντα Αλέξανδρου Ζωγράφου ,  από το σήμα της 349 ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας )  της Πολεμικής Αεροπορίας όπου εργαζόταν . Σχεδίασαν   τον κεραυνό με την μπάλα  -  κεραυνός ήταν η  πρώτη  ονομασία της ομάδας -   και τοποθέτησε  την κεφαλή  αετού  που υποδηλώνει την αρχοντική δύναμη , καθώς και το λογότυπο της ομάδας . Στην πορεία των χρόνων στο έμβλημα  έγιναν κάποιες παρεμβάσεις αλλά πάντα στην αρχική βάση δημιουργίας του.

            Μεγάλος   σταθμός για την ομάδα μας  ήταν το έτος 1999 που η ομάδα μετονομάστηκε σε αθλητικό όμιλο Κόζιακα κίνηση με την οποία οι άνθρωποι της ομάδας με επικεφαλής τους  Ζωγράφο Παναγιώτη ως πρόεδρο  και Ζωγράφο Αλέξανδρο  που είχαν τα ηνία της Διοίκησης τότε – αλλά και σήμερα -  οραματίστηκαν μια ενοποιημένη ομάδα όλων των χωριών του Καποδιστριακού τότε Δήμου Κόζιακα.  Ενδιάμεσα η ομάδα απορρόφησε και την ομάδα Λύκοι Πινδέων αποκτώντας και τους παίκτες αυτής.  Η κίνηση  αυτή δεν βρήκε την συμπαράσταση των άλλων χωριών κι έτσι η ομάδα προχώρησε μόνο με την στήριξη των κατοίκων του Γοργογυρίου και η ομάδα ονομάστηκε ΑΟ  Γοργογυρίου  Κόζιακας όπου από εκείνο το έτος και μετά σταδιακά άρχισε να γιγαντώνεται και  να πρωταγωνιστεί φτάνοντας το έτος 2003-04 στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της  που ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α΄ ΕΠΣΤ και δικαίως έχει γραφτεί στη χρυσή βίβλο των πρωταθλητριών ομάδων της ΕΠΣΤ ,  με προπονητές τους Ρούσσα Δημ. ,  Λαγάρα Γεωρ. , ποδοσφαιριστές τους Ζωγράφο Αλεξ., Ψωφάκη Βαγ., Μπούλμπο , Κάκια , Λιατίφη Αθαν. , Μαργαριτόπουλο , Καραλή  , Μιλτιάδου , Ντακούλα Παν.  , Σταμούλη Παν. ,  κ. α.  και  τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας την επόμενη περίοδο έχοντας ως αντιπάλους ομάδες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο ΑΟ Τρίκαλα , Ολυμπιακός Βόλου , Αχιλλέας  Φαρσάλων , ΑΟ Στυλίδα , ΑΟ Μαλεσίνα , ΑΟ Καρδίτσα , Βελούχι Καρπενησίου , Αλμυρό Βόλου , Ρήγα Φεραίο Βελεστίνου  και πολλές άλλες. Οι άνθρωποι που στήριξαν εκείνο το δύσκολο εγχείρημα και τους αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό  ήταν  κατά σειρά οι διοικούντες : Ζωγράφος Παν. , Ζωγράφος Αλεξ ., Γακόπουλος Χρ., Ντακούλας Λάμπρος  , οι  προπονητές Ιακωβάκης Χρήστος , Δρόσος Τάκης , Γκένας Δημ. , οι  ποδοσφαιριστές Ευθυμίου , Τάτσιος , Σίμος , Ρίζος,  Αλέξης,  Μπαμπανάτσας , Τσαντήλας  , Καραίσκος , Βλάχος   και άλλοι .  Η ομάδα προσπάθησε να παραμείνει στην κατηγορία κάνοντας φιλότιμη προσπάθειά αλλά δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στο τοπικό πρωτάθλημα όπου παρέμεινε έως το 2008 όπου  ο κορεσμός και η έλλειψη του γηπέδου που ανακατασκευαζόταν ανάγκασε τους ανθρώπους της να αφήσουν την ομάδα εκτός πρωταθλήματος .

             Τα επόμενα χρόνια βρήκε την ομάδα να κατρακυλά έως την  Β΄ ΕΠΣΤ αλλά από την περίοδο 2011- 12 η ομάδα αναγεννάτε και με μία αξιόλογη Διοίκηση  με επικεφαλής τους :  Στέφανο Μπέη  ,  Αργυρίου Ελευθέριο και Αργυρίου Κων/νο  , Γκοβίνα Γεώργιο , Τσίρκα Δημήτριο , Ντακούλα Λάμπρο , τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γοργογυρίου  Κο  Τσιούνη Ηλία  τα  υπόλοιπα μέλη του ΔΣ  , προπονητή αρχικά τον Χρήστο Κογιάννη , μετέπειτα τον Τσίρκα Δημήτριο και τωρινό τον Ρούσσα Δημήτριο ,  και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες  - αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό σε όλους ,   τον φίλαθλο κόσμο  που στηρίζει πάντα  την  ομάδα  -  αυτή  επιστρέφει στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία του Νομού την Α1΄ ΕΠΣΤ  απ΄ όπου  φιλοδοξεί να επιστρέψει ολοκληρωτικά μελλοντικά εκεί που ανήκει  στη μεγάλη κατηγορία του τοπικού ποδοσφαίρου.

 Το 2011  παραδίδεται για χρήση  και το  νεότευκτο  γήπεδο μας  ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής και όχι  μόνο   που  κατασκευάσθηκε μετά από επιμονή των κατοίκων του χωριού    και της τότε Δημοτικής αρχής   στη θέση του  ιστορικού γηπέδου  το οποίο διαθέτει  φυσικό  χλοοτάπητα  με μόνιμο αυτόματο  σύστημα ποτίσματος, κερκίδα  600 καθήμενων θεατών και απεριόριστων όρθιων , πυλώνες ηλεκτροφωτισμού , σύγχρονα αποδυτήρια.

Το 2013 η ομάδα  πάντα πρωτοπόρα καινοτομεί για τα ερασιτεχνικά δεδομένα και αποκτά τον  δικό της  ύμνο , μια δημιουργία των Αργυρίου Γιάννη ο οποίος έγραψε τους στίχους  σε σύνθεση , φωνητικά , μουσική του Ντίλιου Θανάση , ενορχήστρωση του Παππά Γιώργου  και με την αμέριστη στήριξη του Ντίλιου Πέτρου σκορπώντας συγκίνηση και περηφάνια στους πολυπληθείς φίλους της !

            Φιλόδοξος στόχος επίσης  είναι η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου γιατί το αθλητικό πνεύμα δεν καταστρέφεται , παρά  αρχειοθετείται και μένει ως παρακαταθήκη στην αυριανή γενιά διδάσκοντας τις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού  και την ταυτότητα ομάδων και αθλητών στο πέρασμα του χρόνου ! 

            Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω  εκ μέρους του ΔΣ  να στηρίξουμε  όλοι την  ομάδα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε , την επιστροφή όλων των παλιών παραγόντων  καθώς και των παιδιών από  το χωριό μας που αγωνίζονται σε άλλα σωματεία ,   κοντά στην ομάδα  γιατί αυτή ενώνει και δεν χωρίζει  και να ευχαριστήσουμε όλοι μας όλα τα παραπάνω προαναφερθέντα πρόσωπα  και  μη  που συνέβαλαν   διαχρονικά στο μεγαλείο της αγαπημένης μας  ομάδας του ΑΟ Γοργογυρίου υποχρεώνοντας όλους εμάς να κρατάμε πάντα επίκαιρη την ιαχή  ΄΄ Άντε ρε Κοζιακάρα ‘’  !

Χρόνια πολλά , καλή χρονιά , πάντα επιτυχίες στην ομάδα μας !

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς !

Αργυρίου Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: